Este o tulburare psihiatrica majora caracterizata prin alternarea extrema a dispozitiei de la tristete adanca pana la euforie fara un motiv obiectiv.
Debutul bolii este timpuriu, in adolescenta sau la adultul tanar. Varsta medie de imbolnavire este situata intre 20 si 35 de ani.
TULBURAREA BIPOLARA I: ≥1 episod maniacal sau mixt, insotit de obicei de episoade depresive majore
TULBURAREA BIPOLARA II: ≥1 episod depresiv cu ≥1 episod hipomaniacal intre timp (niciodata un episod maniacal complet)
CICLOTIMIA: Simptome hipomaniacale si depresive continue timp de minim 2 ani (niciodată un episod depresiv sau maniacal). Intre cele doua episoade persoana poate fi asimptomatica, adica sa nu prezinte simptome maniacale sau depresive, sau poate prezenta treceri rapide de la o stare la alta – tulburare afectiva bipolara cu ciclicitate rapida, sau episoadele maniacale si cele depresive pot coexista (forme mixte).
Episodul maniacal este definit printr-o perioada distincta, de cel puţin o saptamana (fara tratament) in cursul careia exista o dispozitie crescuta, expansiva sau iritabila anormala si persistenta. In aceasta perioada apar şi alte simptome: stima de sine exagerata, incredere exagerata in propriile capacitati, idei de grandoare, scaderea necesarului de somn, fuga de idei, distractibilitate, hiperactivitate sau agitatie psihomotorie, implicarea în activitati riscante care ii produc placere, cu potenţiale consecinţe nedorite. Tulburarea dispoziţiei cauzează o deteriorare în funcţionarea profesională sau în activităţile sociale ori în relaţiile cu ceilalţi.
– imbracaminte in culori vii, tipatoare, haine excentrice
– privirea este fugace
– mimica este foarte expresiva
– pacientul nu se poate concentra la un obiect/la o conversatie, sare de la o idee la alta
– pot exista idei delirante de grandoare+/- halucinatii, planuri nerealiste
– aparent memoria este rapida («prinde din zbor»), dar capacitatea de concentrare scazuta ii afecteaza evocarea informatiilor pe care le-a retinut
– gandirea este in viteza si de aceea dezordonata, ritmul ideativ e accelerat pana la fuga de idei
– creşterea ritmului şi a debitului verbal (logoree), datorita accelerarii ritmului ideatic
– tematica gândirii este concordanta cu starea afectiva (tendinţa megalomanică)
– judecata este superficiala; imaginaţia şi creativitatea sunt total bulversate
– exaltare, euforie, instabilitate; este extrovertit la maxim, iritabil, isi supraevalueaza calitatile şi capacitatile; incearca sa intre în contact cu lumea, dar lumea se fereşte de el (e intruziv in viata celorlalti, obositor, deranjant)
– labilitatea extraordinara a dispozitiei: trece rapid de la dragoste la ura
– activitatea este multipla şi dezordonata; e hiperactiv; gesturi largi, bruste si dezordonate
– nu simte nevoia de somn, durata totala a somnului este redusa (se culca tarziu şi se scoala devreme) dar acest fenomen nu pare sa il deranjeze
– e caracterizata prin dezinhibiţie, lipsa oricarei cenzuri, incalcand sau ignorand conventiile sociale
– familiarisme, libertinaj, lipsa de pudoare
Spitalizarea este obligatorie; este o urgenta psihiatrica. Pacientul poate prezenta o stare de agitatie psiho-motorie extrema, in care nu se alimenteaza, nu doarme, consuma alcool, droguri, se poate angaja in cheltuieli extreme, pe care nu si le poate permite, relatii sexuale riscante; poate avea un comportament halucinator delirant;capacitatea de judecata ii este alterata si poate fi un pericol pentru sine sau pentru cei din jur.
Tratamentul dureaza cel putin 2 ani dupa un episod maniacal si 5 ani daca exista risc de recadere, cum ar fi istoricul de episoade numeroase, asociere cu consum de alcool sau droguri, evenimente de viata stresante.
Este caracterizat printr-o perioadă de dispozitie crescuta, euforica sau iritabila, cu durata ≥4 zile, care nu determina o afectare pronuntata a functionarii sociale sau ocupationale si nu necesita spitalizare.
Se refera la o perioadă de timp (minim 1-2 saptamani) in care sunt intrunite criteriile atat pentru episoadele maniacale, cat si pentru episoadele depresive majore.
Se caracterizeaza printr-o perioadă de ≥2 saptamani fie cu dispozitie depresivă, fie cu pierderea interesului sau plăcerii pentru aproape toate activitatile. Persoana afectata oboseste usor, are un nivel scazut de energie, sentimente de vinovatie, capacitatea de a gandi / a se concentra / a lua o decizie este diminuata; apar frecvent modificari semnificative ale greutatii corporale (crestere sau scadere) sau ale apetitului precum si afectarea somnului – insomnii sau hipersomnii (prelungirea perioadei de somn).
Ideile de sinucidere sunt frecvente si trebuie luate in serios, caci de multe ori persoanele comit suicidul.
Se face cu antipsihotice si timostabilizatoare la care se asociaza pe perioade scurte de timp (numai pana la iesirea din depresie) si antidepresive in doze mici. Tratamentul trebuie condus cu atentie pentru ca la persoanele cu tulburare afectiva bipolara, antidepresivele au potential de a precipita aparitia unui episod maniacal.