Tulburari anxioase (I) – Tipuri de anxietate

Ce este anxietatea?

Anxietatea este starea patologica caracterizata printr-un sentiment de “ teama fara obiect”, insotit de simptome fizice si psihice.

Simptome fizice:

-tremor, tresariri musculare, tensiune musculara

-tahicardie (cresterea pulsului), cresterea tensiunii arteriale, palpitatii

-transpiratii, racirea extremitatilor

-dificultati de respiratie- senzatie de nod in gat, hiperventilatie, senzatia ca nu ii ajunge aerul

-dificultati de deglutitie (senzatia ca se ineaca cu alimentele, ca gatul este prea stramt)

-fatigabilitate

-dureri musculare, articulare, cefalee, parestezii (amorteli, furnicaturi)

-diaree, urinat frecvent

-uscaciunea gurii

Simptome psihice:

-teama

-dificultati de atentie si concentrare

-insomnie

-senzatie de “nod in gat”, “fluturi in stomac”

 

Tipuri de anxietate:

Tulburarea de anxietate generalizata

Se refera la anxietate si ingrijorare excesiva, cu privire la diferite evenimente si activitati, constanta in timp, uneori chiar zilnica, pe o perioada de minim 6 luni, dificil de controlat si care afecteaza semnificativ functionarea persoanei. Se poate asocia cu neliniste sau nerabdare, iritabilitate, dificultati de concentrare, tensiune musculara, insomnii. Pot aparea simptome fizice: transpiratii, greata, diaree, palpitatii, ameteli, dificultati in respiratie, cefalee, colon iritabil, etc. Intensitatea, durata sau frecventa ingrijorarii sunt disproportionate fata de probabilitatea de a se intampla evenimentul anticipat.

Anxietatea consuma timp, energie, e dificil de controlat si de multe ori perturba activitatile zilnice.

Atacul de panica

Atacul de panica reprezinta un episod de anxietate paroxistica si severa. Are un debut brusc, de multe ori fara un factor declansator imediat si dureaza maxim 10 minute. Pacientul poate avea dificultati de respiratie/senzatie de sufocare, palpitatii si dureri precordiale, tremor, transpiratii, greata si ameteli, frisoane sau valuri de caldura, insotite de teama de a-si pierde controlul, de a innebuni, de a face un infarct sau chiar de deces.

De multe ori atacurile de panica apar din senin, cand individul se relaxeaza sau se trezeste din somn. Ulterior devine ingrijorat in legatura cu consecintele atacului de panica, preocupat ca va mai avea si alte episoade asemanatoare, poate evita anumite locuri sau poate evita sa ramana singur de teama sa nu se repete episodul. Frecvent asociaza si sentimente de anxietate legate de starea de sanatate, orice simptom fizic sau efect advers minor al vreunui medicament fiind interpretat disproportionat ( de ex pacientul cu cefalee se gandeste ca are o tumora cerbrala, etc).

 

Fobiile

Fobia este o frica irationala de o situatie specifica sau de un anumit obiect, care poate lua forma unor crize anxioase acute si e urmata de evitarea situatiei respective. Aceasta frica dureza in timp si este disproportionata fata de riscul real pe care il implica.

Se descriu:

Agorafobia–  teama intensa de minim 2 din urmatoarele 5 situatii:

-utilizarea transportului in comun

-prezenta in spatii deschise (piete, parcari, etc)

-prezenta in spatii inchise (ex magazine, teatre, cinema)

-teama de a sta la rand sau in multime

-teama de a se afla singur in afara casei

Individul se teme ca ii va fi dificil sa scape sau sa primeasca ajutor in cazul in care i se va intampla ceva rau, ajungand in cazuri extreme sa nu mai iasa din casa decat insotit sau deloc. Uneori persoanele afectate pot deveni complet legate de casa, incapabile sa isi paraseasca locuinta, sa munceasca, dependente de ajutorul celorlalti chiar si pentru nevoile de baza. Frecvent se asociaza si depresie, abuz de alcool si medicamente sedative.

Claustrofobia– frica de spatii inchise ( lift, metrou, etc)

Fobia sociala: disconfort sever al individului la expunerea in situatii sociale, cu oameni nefamiliari, avand teama ca acestia l-ar putea critica, judeca ori ca se va comporta inadecvat ex: intalnirea unor persoane necunoscute, discursul in public. Aceste situatii sunt evitate, iar cand nu e posibil, sunt suportate cu o suferinta intensa, ori se poate declansa un atac de panica. Individul intelege ca frica sa este excesiva, dar nu si-o poate controla.

Alte fobii: de inaltime, de zborul cu avionul, de animale, de sange, de injectii,etc

Drepturi de autor © 2021 Psihiatrie si Psihologie Bucuresti