Thanksgiving sau de ce am fi multumiti?

Inflatie, job nesatisfacator, politicieni dezinteresati, probleme de sanatate, trafic aglomerat, certuri in familie, stiri alarmiste, previziuni pesimiste…peste tot in jurul nostru domneste nemultumirea si insatisfactia. Oamenii sunt abatuti, deprimati, posomorati.

De ce a ajuns depresia in topul imbolnavirilor? De ce e incomparabil mai frecventa azi decat in perioada primelor doua razboaie mondiale? Oare atunci oamenii nu erau stresați? Nu aveau probleme, necazuri?

Stiinta si tehnologia au evoluat, avem acces la televiziune prin satelit, telefonie mobila, internet. Ne putem deplasa rapid din orice colt al lumii intr-altul, rata de supravietuire a crescut, sunt disponibile metode de diagnostic performante, medicamente de ultima generatie, majoritatea dintre noi nu suferim nici de foame, nici de frig, nu am trecut nici prin razboaie nici prin calamitati naturale, si totusi suntem mai nefericiti ca oricand.

Ne plangem de joburi instabile si prost platite, de pensii mici, de veri prea calduroase si ierni prea friguroase, de parteneri, de copii, de părinți, de orice.

Si de multe ori avem dreptate, toate lucrurile care ne creaza nemultumire sunt reale. Problema este ca ne concentram atat de mult pe ele, incat uitam sa ne mai bucuram de ce este bun in viata noastra. Ni se par lucruri normale, banale, uneori nici nu le mai remarcam sau incepem sa le vedem doar daca ajungem sa le pierdem.

Sa aruncam o privire la primii imigranti din America. Sositi din Anglia in Lumea Noua, dupa o iarna geroasa in care jumatate din ei au pierit de frig, scorbut si alte boli, au trudit din greu pentru a obtine o recolta in niste conditii climaterice dure. In toamna anului 1621au sarbatorit pentru prima data Thanksgiving, simtind nevoia sa ii multumeasca lui Dumnezeu pentru acea recolta, pentru ceea ce sunt si pentru ceea ce au.

Sigur nu aveau tot ce avem noi azi, dar alegeau sa se bucure de aspectele pozitive ale existentei lor. Si sa aiba o atitudine multumitoare.

De atunci, in cea de-a patra joi a lunii noiembrie, americanii au Sarbatoarea Recunostintei sau Thanksgiving in care ii multumesc lui Dumnezeu pentru bucatele de pe masa, pentru ca familia a reusit sa se adune din nou, pentru tot ce e bun in viata lor.

Noi nu avem aceasta sarbatoare. Dar asta nu trebuie sa ne împiedice să ne bucuram mai des de lucrurile bune din viata noastra, sa le apreciem si sa fim multumiti /multumitori pentru ele.

De ce sa facem asta? In primul rand pentru propria noastra sanatate fizica si psihica, pentru cresterea calitatii vietii, pentru a face un pas in plus catre fericire.

Nemultumirea cronica duce la depresie, agravează afectiunile preexistente atat psihice cat si psihosomatice si scade rezistenta organismului in fata agresiunilor externe.

Nu vom fi neaparat mai fericiți daca vom avea parte de mai multe binecuvântari in viață, cat timp nu avem exercițiul de a ne bucura de ele, cat timp vedem doar ceea ce nu avem încă si cerem mereu mai mult.

Va propun niste motive de multumire: pentru familie, pentru prieteni, pentru dragoste, pentru un zambet, o floare, o vorba buna, pentru casa in care locuim, pentru o haina calda, pentru partenerul imperfect…pentru orice lucru bun din viata noastra.

Drepturi de autor © 2021 Psihiatrie si Psihologie Bucuresti