Boala Alzheimer este cea mai obisnuita forma de dementa, responsabila pentru 60-80% din cazuri. Ea reprezinta o deteriorare lenta, progresiva a creierului asociata cu micsorarea volumului acestuia. Este o boala asociata cu imbatranirea, varsta inaintata fiind principalul factor de risc. In prezent afecteaza mai mult de 35 de milioane de oameni din intreaga lume si, odata cu cresterea sperantei de viata se preconizeaza ca si cazurile de dementa vor creste dramatic.
Vulnerabilitatea personala in fata acestei boli este influentata de fondul genetic (prezenta genei ApoE4), de stilul propriu de viata si de mediul inconjurator. Daca in privinta fondului genetic nu putem interveni, in privinta celorlalti factori implicati s-au elaborat multe teorii, studiile efectuate pana in prezent nefurnizand insa date certe, definitive. Se pot prezenta anumite sugestii elaborate de cercetatori, dar fara a avea siguranta ca respectarea lor ar garanta sanatatea creierului pana la adanci batraneti.
1. ALIMENTATIA
Studiile efectuate pana in prezent au dus la urmatoarele sugestii:
– consumul de fructe si legume proaspete (preferabil cu coaja daca este comestibila) ofera creierului antioxidanti, care pot incetini rata declinului cognitiv, contribuind la prevenirea bolii Alzheimer
Fiecare inspiratie introduce oxigen in plamani, ceea ce stimuleaza formarea radicalilor liberi. Acestia pot avea efecte negative, de distrugere a membranelor celulare, producand mutatii ale ADN-ului si deteriorand retelele de comunicare dintre neuroni. Creierul este o tinta importanta a radicalilor liberi, reactiile oxidative accelerand disfunctia cognitiva.
Antioxidantii ofera protectie …
Continuarea pe site-ul farmacia ta:
http://www.farmaciata.ro/preventie/item/24927-sugestii-de-prevenire-a-bolii-alzheimer-i
http://www.farmaciata.ro/preventie/item/24933-sugestii-de-prevenire-a-bolii-alzheimer-ii