1. Ce este serotonina?

Serotonina este un neurotransmiţător, adică o substanta care participă la transmiterea unei informaţii specifice de la un neuron la altul. Ea se gaseste in special in mucoasa gastro-intestinală (95%), de unde se absoarbe in sange si este concentrata in trombocite, eliberandu-se in cursul coagularii; o cantitate mica se gaseste la nivelul creierului unde este secretata de neuronii serotoninergici (1%).

Datorită unui sistem de barieră performant, serotonina din creier nu relaţionează cu restul serotoninei din corp.

 

  1. Ce rol are in organism?

Serotonina joacă un rol important în:

-Reglarea dispoziției

-Reducerea anxietății

-Stimularea secreției de melatonină, contribuind la reglarea somnului

-Intervine în reglarea apetitului, crește mişcările intestinale, contribuie la buna functionare a tubului digestiv

-Stimularea memoriei și a funcțiilor cognitive

-Participă la coagularea sângelui şi la vindecarea rănilor

-Mentine sanatatea oaselor

 

  1. In ce contexte se secreta?

La baza producerii serotoninei stă aminoacidul esenţial triptofan. Acesta ajunge în corpul uman prin alimentaţie, deoarece nu poate fi sintetizat de organism. Principalele surse de triptofan sunt carnea- de pui şi de curcan, somonul, produsele lactate, branza, ouale, nucile, bananele, soia şi fasolea. Aceste alimente cresc cantitatea de serotonină de la nivel intestinal, însă nu influenţează şi serotonina din creier.

Serotonina se secreta atunci cand ne simtim apreciati, valorizati, cand rememoram amintiri in care am fost fericiti, cand facem sport sau cand luam medicamente ce cresc secretia de serotonina.

Dozarea serotoninei nu face parte din analizele medicale de rutină. Procesul este complex şi rezultatele sunt dificil de interpretat şi de utilizat în practica medicală, deoarece serotonina din sânge este transportată de trombocite, iar cea din tubul digestiv nu ajunge la nivelul creierului.

 

  1. Cum putem creste nivelul de serotonina?

Un nivel scazut al serotoninei poate fi determinat de o cantitate insuficienta de serotonina (prin nivel redus de triptofan, de vit B6, vit D) sau de utilizarea ineficienta a serotoninei existente (ori pentru ca exista un numar redus de receptori pentru serotonina fie o functionare deficitara a acestora).

Putem contribui la cresterea nivelului de serotonina folosindu-ne de urmatoarele recomandari:

-Bucura-te in fiecare zi de ceea ce ai realizat; creierul are nevoie de recunoastere sociala

-Invata sa te simti in siguranta cu nivelul de control pe care il ai. Creierul se simte bine cand are senzatia ca detine controlul, dar acesta e limitat si imprevizibil, ceea ce duce la frustrari

-Practica zilnic exerciții fizice, în special cele care cresc ritmul cardiac (aerobic, exercițiile de tonifiere) pot contribui la creșterea producției de serotonină

– Stai cât mai mult în aer liber, la lumina soarelui (persoanele care nu se expun la soare se pot confrunta cu depresie in zilele scurte si intunecate de toamna si iarna (depresie sezoniera)

– Mergi la masaj; acesta stimuleaza secretia serotoninei si scade nivelul cortizolului, hormon de stres

– Mănâncă sănătos, consuma probiotice- ele asigură echilibrarea microbiomului intestinal care contribuie la producerea serotoninei

-Rememoreaza amintirile plăcute

-Dormi suficient (in medie 8 ore pe noapte).

 

  1. Serotonina si medicatia

 Deficitul de serotonină a fost observat in anumite afecțiuni psihice – depresie, anxietate , tulburare obsesiv-compulsiva, tulburari de comportament alimentar, la persoane cu insomnii, dificultati de atentie si concentrare. Tratamentul medicamentos cu antidepresive serotoninergice face ca o cantitate mai mare de serotonină să rămână activă si astfel duce la reechilibrare psihica (serotonina transmite informatia de la un neuron la celalalt, apoi este resorbita la nivel neuronal; inhibitorii recaptarii serotoninei blocheaza resorbtia serotoninei si astfel o cantitate mai mare de serotonina ramane activa).

Serotonina in exces poate duce la apariția furiei și a agitatiei. Un nivel prea mare de serotonină indusă medicamentos (cresteri bruste ale dozei unui antidepresiv, asocieri nepotrivite de medicamente) poate duce la sindrom serotoninergic. Simptomele pot include:

  • confuzie, agitaţie, dureri de cap;
  • ritm cardiac rapid, modificări ale tensiunii arteriale şi/sau ale temperaturii;
  • greaţă, vărsături, diaree;
  • tremuraturi, pierderea coordonării musculare;
  • frisoane şi transpiraţie în exces

 

Drepturi de autor © 2021 Psihiatrie si Psihologie Bucuresti