Apetitul sau pofta de mancare este modul prin care organismul isi manifesta nevoia de a primi hrana. Un bun apetit este o dovada a starii de sanatate fizica si psihica. Scaderea tranzitorie a apetitului poate aparea la orice persoana fara a avea vreo semnificatie patologica. In zilele calduroase de exemplu, centrul foamei din hipotalamus este inhibat si apetitul scade. In convalescenta dupa infectii minore (ex. viroze respiratorii) apetitul poate fi diminuat temporar. Oboseala/suprasolicitarea fizica si psihica se pot asocia cu scaderea apetitului.
Daca apetitul este diminuat sever pe o perioada de peste 2 saptamani, trebuie sa consultam medicul. Daca in urma analizelor de laborator si a altor investigatii recomandate de medic nu se gaseste nici o cauza organica pentru scaderea apetitului, este bine sa avem in vedere o posibila cauza psihica.
-sindromul de suprasolicitare/oboseala cronica
-emotiile negative (teama, mania)
-deprivarea de somn/insomnia cronica
-stresul acut sau cronic
-depresia (la unele persoane determina scaderea apetitului, la altele apetitul creste)
-tulburarile de anxietate
Lipsa hranei poate avea urmatoarele efecte:
-stari de confuzie, ameţeală
-lipsa de concentrare
-oboseala psihică persistentă
-slabirea sistemului imunitar (persoanele care ţin diete drastice sau care se înfometează se îmbolnăvesc mai repede şi mai des)
-lipsa nutrienţilor afectează funcţionarea sistemului nervos central şi creează dezechilibre hormonale
-privarea corpului de alimente care aduc endorfine şi serotonină duce la instalarea depresiei
-din cauza încetinirii metabolismului scade temeperatura corpului, inima bate mai încet, tensiunea arterială scade, pot aparea episoade de pierdere a constientei (lesin)
Cum se recapata pofta de mancare:
In functie de factorii care au cauzat scaderea apetitului, pot fi necesare una sau mai multe masuri:
-suplimentarea zilnica a timpului dedicat odihnei (poate fi necesar sa ne culcam mai devreme seara – daca exista insomnii cronice trebuie sa apelam la medic pentru rezolvarea lor cu ajutorul ceaiurilor, a preparatelor naturiste sau a medicamentelor de sinteza)
-iesiri mai dese in aer liber/in natura/ lucrul in gradina
-activitati sportive (tenis, jogging, mers pe bicicleta, inot, drumetii,etc)
-relaxare zilnica (o baie relaxanta, un masaj de relaxare cu ulei de levantica de exemplu, aromoterapie)
-mese dese si in cantitati mici
-atmosfera relaxanta in timpul meselor, preparate gustoase si aspectuoase
-scaderea consumului de tutun si alcool
-daca exista o cauza medicala, tratarea acesteia (in cazul depresiei sau anxietatii, administrarea suplimentelor vitaminizante de regula nu are efect, in timp ce tratamentele antidepresive si anxiolitice, prin rezolvarea cauzei care a determinat anorexia sunt mult mai eficiente).
Remedii naturiste care determina cresterea apetitului alimentar:
-infuzie de papadie, consumata cu 30 de minute inaintea meselor principale
-sucuri proaspete : de telina, de mere, de morcov, de portocale
-asezonarea preparatelor culinare cu plante amare ce stimuleaza apetitul (frunze de papadie, gentiana (ghintura), rozmarin, cicoare, chimen, coriandru, anason, măghiran, tarhon, ghimbir)
-preparate apicole : miere, polen, laptisor de matca
-drojdia de bere