Reactiile la stres

Atunci cand se confrunta cu un eveniment stresant, coplesitor, care ii depaseste capacitatea de adaptare, individul reactioneaza cu o stare acuta de anxietate. Aceasta reprezinta raspunsul imediat la stres.

 

Tulburarea acuta de stres

Se instaleaza in primele zile dupa un eveniment traumatizant si dureaza maxim o luna. Poate sa apara la o persoana implicata sau martora la o situatie care a determinat moarte, lezare grava sau amenintare la adresa integritatii fizice proprii sau a altor persoane. Individul simte frica intensa, oroare sau neajutorare fata de cele intamplate si ulterior ii revin in minte involuntar imagini intruzive legate de evenimentul trait, flash-back-uri, ganduri sau vise care se repeta deranjant si ii produc alterarea functionarii socio-profesionale. El incearca sa evite cu orice pret stimulii care ii produc rememorari ale traumei (oameni, locuri).
Exemple de evenimente: razboaie, calamitati naturale (incendii, inundatii, cutremure), accidente rutiere grave, rapire, viol, sechestrare, decesul traumatic al unei persoane apropiate, etc

 

Simptome:

In timpul sau dupa producerea evenimentului pot sa apara:
-sentimente de insensibilizare, detasare sau absenta a reactivitatii emotionale
-depersonalizare, derealizare
-amnezie disociativa (nu isi aminteste momente importante din evenimentul traumatizant)
-iritabilitate
-tulburari de somn
-dificultati de concentrare

 

Tulburarea de stres posttraumatic

Imediat dupa un eveniment sever psihotraumatizant se instaleaza o reactie acuta de stres. Daca manifestarile acesteia se prelungesc mai mult de o luna, atunci vorbim de o tulburare de stres posttraumatic.

 

Simptome:

-tulburari de memorie si concentrare
-apatie, dezinteres, tendinta la izolare
-dispozitie depresiva
-nervozitate
-insomnii, cosmaruri
-labilitate psiho-emotionala
-uneori ideatie de culpabilitate sau de culpabilizare a altor persoane implicate
-perceptie negativa despre sine sau despre cei din jur
-depresonalizare (detasare de sine), derealizare (detasare de mediul exterior)
-randament diminuat

 

Evolutie:

La unele persoane simptomele se amelioreaza si apoi dispar odata cu trecerea timpului. Altele pot recurge la alcool sau droguri pentru a face fata suferintei intense determinate de retrairea involuntara prin imagini sau ganduri a evenimentului.
Tulburarea se poate reactiva, uneori chiar si la ani de zile dupa o aparenta remisiune.

 

Complicatii: depresie, anxietate, alcoolism, dependente de substante, suicid.

 

Tratament:

Psihoterapie cognitiv-comportamentala centrata pe trauma, restructurare cognitiva, relaxare si expunere.
Medicamente: antidepresive din clasa inhibitorilor recaptarii serotoninei, antidepresive cu efect sedativ, anxiolitice (benzodiazepine administrate la nevoie, pe perioade scurte de timp, pentru a nu determina dependenta).

 

Tulburarea de adaptare

Se refera la toate simptomele emotionale sau comportamentale ce apar ca raspuns la un eveniment psiho-stresant de tipul divort, nastere, schimbarea locului de munca sau a responsabilitatilor in cadrului jobului actual, somaj, pensionare etc. .Manifestarile clinice apar intr-o perioada de maxim 3 luni de la producerea evenimentului si nu dureaza mai mult de 6 luni dupa incetarea acestuia. Simptomele produc suferinta in exces si alterarea semnificativa a functionarii socio-profesionale a individului. Pot sa apara stari depresive, anxietate, insomnii.

 

Tratament:

psihoterapie cognitiv-comportamentala
medicamentos: antidepresive, anxiolitice, sedative

Drepturi de autor © 2021 Psihiatrie si Psihologie Bucuresti