Provocari psihologice in diabetul zaharat

Se considera ca diabetul e in prezent cea mai raspandita afectiune endocrina. Este caracterizat de anormalitati metabolice care genereaza complicatii la nivelul vaselor, rinichilor, ochilor, nervilor si nu  in ultimul rand  la nivelul trairilor emotionale .

Fiind o afectiune cronica, pentru majoritatea pacientilor devine o povara, schimbandu-le perspectiva asupra vietii. Este stiut faptul ca foarte multi ignora acest dioagostic si atunci consecintele sunt mult mai serioase.

Cauzele diabetului zaharat sunt:  ereditatea, stresul, obezitatea, alte afectiuni organice. Exista insa si o cauza psihosomatica. Astfel, diabetul poate fi interpretat in context psihosomatic ca dificultatea de a te hrani, de a primi; cum ceea ce hraneste nu este numai aliment, ci si iubire, afectiune, respect, gandirea diabeticului  impiedica primirea acestor energii pozitive.

 

Diabetul zaharat la copii

 In acesta situatie trairile emotionale ale parintilor sunt coplesitoare. Pe de o parte exista sentimente puternice de vinovatie, pe de  alta parte nevoia, exagerata uneori, de a proteja, de a gestiona cat mai bine afectiunea copilului.

Sentimentul de vinovatie genereaza ganduri:  ,,de ce copilul meu ? “,  ,,asta este o pedeapsa “ ,,nu am fost capabil  sa  nasc un copil sanatos”. Teama de parerea celor din jur, de a nu gresi ceva in ingrijirea celui mic creeaza un amalgam de emotii care duc la aparitia unori strari de neliniste, nervozitate care interfereaza cu rezolvarea problemelor cotidiene.

Un aspect important il constituie existenta in familia respectiva a altui copil. Acesta, in functie de varsta pe care o are, poate trai momente de razvratire, sentimente de abandon, tristete.

Alte provocare pentru parinti sunt explicatiile pe care trebuie sa i le dea copilului cu diabet, care nu poate manca un anumit aliment, in timp ce alti copii din jurul lui o pot face.

Diagnosticul de diabet la copilul mic schimba intreaga dinamica a familiei afectand relatiile dintre membrii acesteia. Relatiile solide bazate pe respect, iubire, responsabilitate fac ca acesta problema sa fie  mai usor de trecut.

 

Diabetul zaharat la adolescenti

Este bine cunoscut faptul ca adolescenta este o perioada caracterizata prin impulsivitate, nemultumire, cautare a sinelui, sensibilitate emotionala, melancolie.

Un diagnostic medical genereaza revolta, furie impotriva celor care i-au dat viata, nesiguranta, izolare, sentimente puternice de inadecvare, de respingere. Este o lupta cu cei din jur, dar si interioara.

Un aspect foarte important este ca adolescentul ascunde afectiunea medicala fata de cei din jur si intr-un moment de criza (de exemplu un episod de hipoglicemie) acesta nu poate  fi ajutat, iar consecintele pot fi foarte grave. O provocare pentru familia adolescentului consta in faptul ca nu poate controla conduita alimentara a acestuia. In astfel de situatii apar momente tensionate care duc la deteriorarea relatiilor.

De asemenea adolescentul poate dezvolta comportamente nepotrivite cum ar fi consumul de alcool sau de substante interzise, care pot duce la agravarea afectiunii.

 

Diabetul zaharat la adulti

 Ar putea fi cea mai linistita etapa, caci maturitatea ne ajuta sa facem fata mult mai bine bolilor, dar  nu in fiecare caz.

Si in acesta perioada apar o serie de provocari, unele il vizeaza pe adultul care are o relatie stabila, altele pe cel care doreste sa-si intemeieze o familie. Intrebari de genul ,,Cine ar putea sa-si lege viata de o persoana ca mine?” , ,,daca boala se va transmite  copiilor mei ? “,  ,,daca partenerul ma va parasi?” genereza o serie de trairi emotionale inadecvate care pot afecta pe termen lung functionarea adultului.

 

Diabetul zaharat la varsta a treia

Dupa o viata de zbucium, ingrijorari si neajunsuri, fiecare isi doreste liniste si sanatate. Din pacate, acesta etapa a vietii aduce cu sine o serie de afectiuni cronice, inclusiv diabet zaharat. Existand deja o vulnerabilitate emotionala generata de varsta, diagnosticul medical  impovareaza suplimentar pacientul.

 

 Ce este de facut:

 Pornim de la ideea ca ce nu se poate schimba  se  poate controla. Este important sa intelegem cum reactioneaza corpul nostru in acesta afectiune, caci fiecare organism are particularitatile sale.

Un regim de viata bazat pe respect pentru propriul corp ne poate ajuta sa detinem controlul in lupta cu diabetul zaharat.

Putem duce mai usor o viata cu restrictii daca ne vom permite uneori, cu acordul medicului, mici exceptii in care sa gustam alimente interzise in cantitati mici si in mod controlat.

E bine sa invatam cum sa ne comunicam nevoile celor din jur, fara sa asteptam ca ei sa le ghicesca.

Este important sa recunostem cand ne confruntam cu o dificultate si sa fim orientati spre gasirea de solutii, sa invatam sa nu ne temem si sa percepem aceasta afectiune ca pe o provocare, nu ca pe o problema.

 

Drepturi de autor © 2021 Psihiatrie si Psihologie Bucuresti