Celulele nervoase produc substanţe biologic active purtătoare de informaţii pe care le transmit altor celule care au receptori specifici pentru ele. Aceste substante sunt:
-Neurotransmiţători (=mediatori chimici) – substanţe eliberate in sinapsa, care asigură transmiterea informatiei nervoase de la un neuron la altul; principalii neurotransmitatori sunt dopamina, noradrenalina, serotonina, acetilcolina si GABA
-Neuromodulatori – eliberaţi extrasinaptic, acţionează pe neuronii învecinaţi, cărora le modifică pragul de excitabilitate; ei sunt reprezentaţi de neurotensină şi endorfine
-Neurohormoni – acţionează prin sânge pe receptori aflaţi la mare distanţă de locul secreţiei; ei au rol în reglarea activităţii neuroendocrine (hormonale).
Orice patologie psihiatrica implica disfunctia unuia sau mai multor neurotransmitatori si a receptorilor corespunzatori. Bolile psihice nu apar la intamplare, ci exista anumite mecanisme biochimice responsabile de instalarea acestora. Nici nu dispar de la sine, fara tratament, iar medicamentele nu se dau la intamplare (din ce citim pe internet sau auzim ca i-a facut bine altcuiva), caci fiecare dintre ele actioneaza pe anumite substante din creier si pot determina si efecte secundare. Tratamentul trebuie urmarit periodic de medic, care are cunostintele necesare pentru a intelege atat evolutia bolii cat si efectele in timp ale medicamentelor.