Legatura dintre emotii si bolile fizice/sistemul imunitar
Emotiile determina diverse reactii chimice in organism si astfel, starea psihica modifica starea fizica prin intermediul sistemului nervos central, al sistemului endocrin si al sistemului imunitar.
Factorii psihologici pot influenta negativ o afectiune medicala, putand precipita declansarea acesteia, exacerbarea simptomelor ori intarzierea vindecarii.
Exemplu: Orice emotie poate creste activitatea inimii. Cand suntem nervosi, furiosi, cand ne e frica, bataile inimii se accelereaza, circulatia sangvina se intensifica si pot aparea palpitatii, dureri sau senzatii de apasare in piept. Emotiile negative puternice, supararea, teama, furia determina cresterea tensiunii arteriale. Daca aceste reactii emotionale sau stresul care le declanseaza se mentin pentru o perioada suficient de lunga, se elibereaza hormoni de stres, cum e cortizolul, care duce la cresterea pe termen lung a tensiunii arteriale.
Sistemul imunitar: Sentimentele negative neexprimate, interiorizate, intense si persistente in timp determina o crestere a productiei de cortizol, hormon al stresului care inhiba activitatea limfocitelor si duce la scaderea imunitatii. Putem face fata unei perioade de stres, cat timp nu este prea traumatizant sau coplesitor. Cand se mentine pe perioade lungi de timp, amestecul de hormoni eliberati de glandele suprarenale are efecte de scadere a imunitatii cu cresterea sensibilitatii fata de agentii infectiosi si cresterea riscului de proliferare a celulelor canceroase.
Constientizarea si exprimarea emotiilor pot cotribui la scaderea impactului factorilor psihologici asupra bolilor pacientului.