Care sunt hormonii fericirii si ce rol au ei
Fericirea este o stare de bine subiectivă, dependentă de așteptările fiecăruia dintre noi si de multipli factori psihologici, fizici și emotionali. Pentru a se simti fericiti oamenii au nevoie de un echilibru al substantelor eliberate de catre creier prin care acesta comunica cu restul organelor (neurotransmitatori sau neurohormoni). Cele mai cunoscute substante implicate in starea noastra de bine sunt: dopamina, oxitocina, serotonina si endorfinele. Creierul eliberează acești hormoni în cantități limitate pentru a îndeplini scopuri specifice si a ne permite să ne simțim mai bine.
Dopamina este implicată în mecanismele de recompensă, învățare, memorie, atenție. Ea stă la baza sistemului de răsplată al organismului. Dacă un comportament este considerat pozitiv, el este recompensat printr-o stare de bine, pentru a fi repetat în viitor. Dopamina ne stimuleaza energia, motivația, creativitatea, ne determină să ne dorim lucruri și să depunem efort pentru ele.
Oxitocina este legata de atasamentul emotional, ea contribuie la stabilirea relațiilor de prietenie și de iubire, determină creșterea încrederii, loialității și empatiei. Ea e stimulata de atingere si de incredere.
Serotonina este neurotransmițătorul implicat în reglarea dispoziției, a somnului și a apetitului. Este asociată cu sentimente de împlinire, realizare, recunoașterea meritelor de către ceilalți, satisfacție. Serotonina induce o stare de calm și mulțumire. Ne permite să ne bucurăm de lucrurile bune prezente in viata noastra.
Endorfinele sunt calmantul natural al organismului pe care acesta îl produce ca răspuns la disconfort sau durere, ele se mai numesc si ”morfina endogena” si creaza un fel de euforie care mascheaza durerea pentru scurt timp dandu-ne un ragaz in care sa putem lua deciziile necesare supravietuirii.
Aceste substante chimice se activeaza prin intermediul unor cai neuronale unice create de-a lungul timpului din experientele noastre individuale. O senzatie placuta ne va tenta sa reactivam un anumit circuit si pe viitor.
Este ceva genetic/invatat- sau ce anume determina modul in care simtim placere legata de activitatile curente sau chiar de viata in general?
Acest lucru depinde de temperamentul fiecaruia si de inclinatia naturala de a vedea partea plina sau pe cea goala a paharului. Depinde de asteptarile noastre si de experientele anterioare, mai ales de cele din copilarie, cand s-au creat anumite cai neuronale ce au fost intarite de-a lungul anilor prin repetarea unor actiuni.
Dar putem forma si alte cai neuronale pentru a stimula descarcarile de hormoni legati de starea de bine. Daca le vom stimula suficient de mult se vor intari si vor deveni noi obiceiuri. De exemplu: