Endorfinele reprezintă o clasă de neurotransmițători produși în mod natural de corpul nostru la nivelul hipotalamusului si al hipofizei. Ele se mai numesc si morfina endogena, fiind calmantul natural pe care îl producem ca răspuns la stres, disconfort sau durere.
Durerea fizica declanseaza secretia de endorfina care are un efect calmant de scurta durata si ne ofera un moment de respiro suficient pentru a lua deciziile adecvate situatiei respective. Daca endorfinele ar ramane crescute o perioada lunga de timp, mascarea durerii ne-ar putea impiedica sa înțelegem amplitudinea problemei si poate am neglija-o.
-endorfinele inhibă transmiterea semnalelor dureroase la nivelul măduvei spinării și reduc răspunsul creierului la durere, deci au efect analgezic
-au efecte antiinflamatorii
-după efectuarea unor exerciții fizice intense, determina o stare de euforie, de bine si de relaxare
-pot stimula producția de celule imune și capacitatea organismului de a lupta cu microbii
-pot contribui la reglarea ciclurilor de somn și la îmbunătățirea calității somnului
-au un efect relaxant și de reducere a stresului, contribuind la o stare generală de calm și echilibru emoțional
-datorită conexiunii lor cu dopamina, pot juca un rol în stimularea motivației și a plăcerii.
Atunci când secreția de endorfine este deficitară în organism, pot apărea diverse manifestări: tristete, pofta de ciocolată, de alcool sau droguri, sensibilitate crescută la durere.
Cea mai eficientă metodă de a stimula eliberarea de endorfine este desfășurarea de activități fizice. Pe langa reducerea perceptiei durerii, acestea ne furnizează o stare de bine și de optimism. Exercitiile fizice transformate intr-o activitate sociala prin echipe sportive, drumetii de grup catre destinatii noi, practicarea sportului pe un fondul unei muzici preferate, mersul pe bicicleta, gradinaritul ofera o recompensa ce motiveaza multe persoane sa depuna efort fizic in continuare.
Rasul stimuleaza endorfinele: vizionarea unei comedii, socializarea cu prietenii, muzica, dansul fiind utile in acest sens.
Consumul de ciocolată duce la eliberarea de endorfine, masajul, exercițiile de respirație și meditație.
Derivatele din opiu- heroina, oxicodona, morfina, codeina, stimuleaza si ele secretia de endorfina, dar cu pretul unor efecte secundare severe.
Un nivel crescut de endorfine poate duce la accentuarea anxietății și chiar si a agresivitatii pentru ca ele determina un răspuns de tipul „luptă sau fugi”.