Ce sunt emotiile?
Emoțiile sunt acele stari afective ce apar drept raspuns la lucrurile care ni se intampla. Emotiile ne permit sa comunicam cu cei din jur, sa ii intelegem si sa ne facem intelesi, ne ajuta sa ne adaptam la mediul înconjurător, să luăm decizii și să acționăm în diferite situații de criză. Emotiile de baza se considera a fi: tristetea, bucuria, furia si frica.
Cum invatam sa identificam emotiile si cu ce ne ajuta acest lucru?
Uneori ne simtim atat de confuzi sau coplesiti, incat ne este greu sa numim emotiile care ne cuprind. Pentru a le intelege, este necesar sa ne punem cateva intrebari:
CE SIMT? (pentru aceasta avem nevoie de cateva momente de liniște si introspectie pentru a observa ce se intampla in corp).
UNDE SIMT EMOTIA? (incercand sa vizualizam corpul, ne vom concentra atentia catre locul in care simțim in acel moment diverse senzatii fizice, ca dovada ca acolo s-a fixat emotia ).
DE CE SIMT ASTA? (vom analiza putin contextul in care a aparut emotia sa vedem daca ii gasim factorul declansator).
Scopul principal pentru care e important sa identificam emotia si factorul care a declansat-o este acela de a înțelege ce nevoie se afla in spatele acesteia. Emoțiile corect identificate ne oferă mesaje despre nevoile noastre, despre mediul în care trăim (dacă suntem în pericol, dacă mediul este plăcut, satisfacator), ne ajută să comunicam si să ne intelegem mai bine, să ne adaptăm și să gestionăm correct situația cu care ne confruntăm.
Cateva sfaturi/recomandari pentru persoanele mai introvertite care nu isi exprima foarte usor emotiile
Persoanele introvertite sunt orientate către introspecție, iar modalitatea lor principala de exprimare este nonverbala. Ei au nevoie de timp pe care sa il petreaca singuri, evitand interacțiunea socială intensă.
Recomandari:
-pentru a-ți accepta și aprecia trăsăturile de personalitate, este important să le cunoști și să le înțelegi; poti folosi tendințele tale catre autodescoperire si autoreflectie in acest sens
-daca nu esti genul de persoana care sa vorbeasca despre sine, poti invata sa asculti cu atenție si empatie; asta te va ajuta sa construiesti relații mai profunde și mai autentice cu cei din jur
– toti avem nevoie sa ne exprimam sub o forma sau alta: găsește-ți propria voce și invață să-ți exprimi nevoile; unele modalitati nonverbale de exprimare pot fi scrisul sau activitatile artistice
-pentru a-ți putea dezvolta abilități de comunicare, incepe cu interactiuni sociale mai mici, cateva persoane cu care te simti confortabil; treptat, poti capata incredere sa te exprimi si in alte circumstanțe.