Depresia de sarbatori

In lunile de iarna se inregistreaza un varf al simptomelor depresive, mai frecvent la femei, dar nu numai.

Cauze:

-cantitatea redusa de lumina solara

-vremea mohorata

-temperaturile externe scazute

-sarbatorile de iarna

In mod traditional, sarbatorile de iarna sunt asociate cu momente de liniste si bucurie petrecute cu familia si cu cei dragi, iar acest lucru este prezentat excesiv in clipuri publicitare, filme, mass-media. Persoanele care se confrunta cu depresia, singuratatea, care au incheiat o relatie sau au pierdut un partener, varstnicii, pot avea dificultati in a simti bucuria sarbatorilor.

Persoanele singure pot retrai amintiri care le genereaza tristete si suferinta, apropiatii se retrag in familiile lor si cei fara familie pot avea sentimentul de singuratate si abandon, cei cu dificultati financiare pot simti disconfortul de a nu-si permite cheltuieli pentru o masa imbelsugata sau pentru cadouri.

Poate aparea si sentimentul de invidie, ”toata lumea e fericita, numai eu nu”.

Goana dupa cumparaturi, cadouri, intalniri cu rudele se poate transforma intr-o cursa obositoare, dupa sarbatori aparand epuizare si lipsuri financiare datorate cheltuielilor excesive.

 

Simptome:

-dificultatea de a se trezi dimineata si de a incepe o activitate, somnolenta diurna

-dificultati de atentie si concentrare, de realizare eficienta a sarcinilor zilnice

-lipsa motivatiei, nivel redus de energie

-retragere, izolare sociala

-nevoia de a manca mai mult

 

Recomandari:

-noncomercializarea sărbătorilor ( reamintirea semnificatiei religioase a Craciunului; incercarea de a ajuta un batran sau un copil, de a face o fapta caritabila, poate aduce mai multa implinire sufleteasca decat goana dupa cumparaturi si cadouri)

-asteptari realiste asupra sarbatorilor, vazute ca prilej de odihna si liniste; altfel, faptul ca unii merg in vacante costisitoare sau la petreceri speciale ii pot deprima pe cei care nu reusesc acelasi lucru

-evitarea consumului excesiv de alimente si alcool pe perioada sarbatorilor, evitarea cheltuielilor peste bugetul permis

-evitarea izolarii; iesiti in oras, admirati decoratiunile de sarbatori, bucurati-va de atmosfera de la un Targ de Craciun

-faceti miscare in aer liber, planificati-va o excursie

-vizionati filme cu mesaje pozitive pentru creier

-pregatiti un desert specific sarbatorilor impreuna cu copiii/nepotii: turta dulce, fursecuri de casa etc. Mirosul de scortisoara, cuisoare, ghimbir va umple casa, timpul va trece in mod placut, iar bucuria copiilor va va molipsi.

Drepturi de autor © 2021 Psihiatrie si Psihologie Bucuresti