Creier și creator

1.Cum definim o minte sanatoasa?

Sanatatea mentala este starea de sanatate emotionala, psihica si sociala care ne permite sa traim in armonie cu noi si cu cei din jur. Ea presupune sa avem capacitatea de a interactiona cu cei din jur, a invata, a munci, a face față stresului vieții, a contribui la comunitatea din care facem parte.

 

2.Cateva elemente ce tin de fiziologia creierului care ne ajuta sa intelegem mai bine conceptul de sanatate mintala

Creierul este centrul gandurilor si deciziilor, centrul vorbirii, este implicat in reglarea emotiilor, in controlul simturilor, in capacitatea organismului de a raspunde la stres. In plus, el transmite semnale catre organele interne, regland functiile acestora si astfel controleaza ritmul cardiac, respiratia, temperatura, regleaza somnul, s.a.

Putem descrie trei părți componente ale creierului care sunt interconectate și funcționează împreună:

1. Trunchiul cerebral- numit si creierul primitive- este responsabil de instinctele, reflexele noastre de supraviețuire şi reglează funcțiile corporale de bază – ritmul cardiac, respirația, circulația, digestia, reproducerea. El este foarte receptiv la amenințări și are rol esențial în supraviețuire.

2. Sistemul limbic- numit si creierul emotional  include:

• hipotalamsul- responsabil pentru menținerea temperaturii corpului, nutriție, hidratare, odihna

• amigdala care procesează și apoi facilitează stocarea emoțiilor și raspunsul la acestea

• hipocampul care prelucrează datele necesare pentru a înțelege diferite experiențe ale vietii

• cortexul prefrontal care are rol de a integra controlul emoțiilor.

Sistemul limbic mediază răspunsurile viscerale la stres și relaxare, reacțiile de apărare de tip luptă sau fugă, coordonează funcțiile corporale, stările interioare, interacțiunile cu mediul, inclusiv cele sociale.

3. Neocortexul sau creierul rațional este responsabil de abilitățile de gândire complexă: înțelegerea modului cum funcționează lucrurile, rezolvare de probleme, planificare, gestionarea timpului, funcționarea la nivel social.Pentru o buna sanatate mintala este necesar ca toate partile creierului sa fie interconectate si sa functioneze impreuna.

 

3.Curiozitati despre functionarea creierului uman care arată implicarea unui Creator

Creierul uman este considerat a fi cea mai complexa structura din univers. Suntem departe de a intelege pe deplin modul de funcţionare a acestui organ care are zeci de miliarde de neuroni şi care formează un milion de miliarde de sinapse (conexiuni) cu o frecvenţă totală de aproximativ 10 milioane de miliarde de ori pe secundă.

Spre deosebire de orice tip de computer, creierul are capacitatea de a se repara singur, de a-si rescrie programul si de a se perfecţiona în timp.

Creierul uman are niste caracteristici unice in univers:

-faptul de a avea conștiință, care e considerata una dintre cele mai mari mistere ale lumii- imaginație, gandire in perspectivă, capacitatea de a face planuri, de a studia, de a crea, de a iubi, de a conversa

-existenta unor valori morale, a nevoii de adevar, de libertate, de intelegere a sensului vietii

-compasiunea, dragostea pentru arta si atractia catre frumos

-vorbirea complexa cu reguli gramaticale

Dacă omul ar fi doar rezultatul unei uniri accidentale dintre acizii nucleici şi moleculele proteice si nu ar fi existat un Creator, oare cum ar fi putut capata toate aceste atribute unice in univers?

 

 

Drepturi de autor © 2021 Psihiatrie si Psihologie Bucuresti