Comportamentul negativ al copilului

De ce sunt copiii necooperanti?

Orice parinte si-a vazut copilul spunand sau facand ceva nepotrivit desi stia ca va fi pedepsit si s-a intrebat de ce face asta. Raspunsul este simplu – o face pentru a atinge unul din urmatoarele teluri:

-atentia nelimitata – exista copii care se simt importanti numai atunci cand se afla in centrul atentiei, chiar daca acest lucru inseamna a avea un comportament negativ, necooperant.
Solutia este sa-i acordati atentie cand comportamentul lui este acceptabil social si sa-l ignorati cand nu este.

-puterea – ceea ce urmareste copilul dornic de putere este sa castige – ce anume castiga nu conteaza prea mult. Se simte important fie cand ignora ceea ce-i spui sa faca, fie cand te determina pe tine sa faci ce spune el. Daca va simtiti furios si frustrat in relatie cu el atunci copilul a preluat puterea. Prin urmare nu va certati cu el si faceti astfel incat sa decida el singur ceea ce va doriti dumneavoastra de la el.

-razbunarea – copilul razbunator are impresia ca parintii nu-i plac si doreste din acest motiv sa-i raneasca. Situatia aceasta poate fi generata de lupta pentru putere in care parintii ca sa castige folosesc pedeapsa. Solutia este sa-i oferiti multa dragoste si afectiune, nu sa-l pedepsiti. De dumneavoastra depinde ca aceasta relatie sa fie una functionala.

-pretinsa incompetenta – copilul crede ca nu este mare lucru de capul lui, asa ca n-are nici un rost sa se straduiasca. Este descurajat, dar, in mod paradoxal, poate fi si extrem de ambitios. Pentru a evita sa incerce lucruri noi, trebuie sa-i convinga pe toti ca este incompetent. Scopul lui poate fi rezumat in expresia des auzita <<lasa-ma-n pace!>>. Solutia este sa-l incurajati mereu , pentru a-i creste respectul de sine.

 

Mesaj pentru parinti

Trebuie sa stiti ca orice problema privind educatia copilului poate fi rezolvata daca acordati atentie urmatoarelor aspecte:

1. Cautati sa intelegeti motivatia comportamentului negativ al copilului. Ce scop are sau ce recompense urmareste?
2. Lasati copilul sa suporte consecintele optiunilor lui.
3. Tratati-l pe copil cu respect, indiferent cat de nerespectuos este comportamentul lui.
4. Incurajati-va copilul. Faceti tot ce va sta in puteri ca sa-i sustineti respectul de sine.

Este important sa invatati sa va stapaniti enervarea si sa-l iubiti. Aveti grija sa pastrati un ton autoritar dar prietenos. Si nu uitati, ca dumneavoastra sunteti adultul in relatia cu propriul copil. Sigur ca, pentru cei mai multi dintre noi, asta este usor de spus, insa greu de facut dupa o zi tipica de agitatie cotidiana. Dar realitatea este ca, de obicei copiii nu sunt constienti de ce fac si cunoasterea acestui lucru ar trebui sa va ajute sa va pastrati calmul.

Succes!

Psiholog Monica Sandu

Drepturi de autor © 2021 Psihiatrie si Psihologie Bucuresti