Majoritatea oamenilor cred intr-o forta supranaturala, atotputernica, ce a creat pamantul si tot ce se afla pe el. Aceast creator a fost numit Dumnezeu.
Relatia cu Dumnezeu ii da celui ce crede in el forta, speranta, pace, ii da o directie. Fortele noastre sunt limitate si oricat de siguri pe noi am crede ca suntem si oricat de puternici ne-am simti, nimic din lumea aceasta nu este vesnic – nici pozitia sociala, nici faima, banii sau puterea; si nu putem fi stapani pe ziua de maine, caci nimeni nu stie ce ii poate aduce o zi. Dumnezeu este singurul care ne ofera siguranta intr-o lume nesigura si pace in mijlocul oricarei furtuni. El nu ne promite o viata fara probleme, dar ne garanteaza ca va fi alaturi de noi in orice situatie.
Multi se intreaba: daca exista un Dumnezeu si daca el este bun, de ce permite atata rau pe fata pamantului, atatea boli si atatea suferinta? Sau ce vina au copiii mici care mor de boli grave fara sa fi facut vreun pacat?
Lumea in care traim este rezultatul alegerilor noastre, ale tuturor; noi suntem influentati atat de ce facem noi, cat si de ce fac cei din jurul nostru. Dumnezeu ne sfatuieste in cuvantul sau asupra vietii pe care e bine sa o ducem; si ne da aceste sfaturi ca sa fim fericiti («sa pazesti poruncile Domnului si legile Lui pe care ti le dau astazi, ca sa fii fericit» (Deuteronom 10.13).
Noua nu ne place sa ascultam si asa se explica felul in care arata pamantul astazi: poluat, plin de radiatii, tot mai slab in resurse. Traim intr-o lume care alearga in continuu nu se stie spre ce, respiram aerul poluat de la tevile de esapament, fum de tigara, poluanti industriali, radiatii de la experimentele noastre nucleare, mancam alimente modificate genetic, pline de conservanti, coloranti, aditivi alimentari… Mintea ne e incetosata de tutun, alcool, droguri, medicamente luate fara discernamant, trupul ne e ostenit de nopti nedormite, chefuri prelungite, viata dezordonata si il intrebam pe Dumnezeu: de ce nu ne vorbesti? de ce nu ne auzi? de ce suntem bolnavi? de ce ne mor copiii fara vina? de ce permiti atata violenta?
-Rugăciunea si dedicarea unui timp zilnic pentru viata noastră spirituală ne aduc linistea si relaxarea necesare si ne scad nivelul de stres.
-Ajutorul pe care îl putem da celor care au nevoie de sprijin ne distrage gândurile de la propriile noastre probleme.
-Respectarea unei zile de odihnă săptămânale este un mijloc eficient de deconectare de grijile care ne coplesesc.
-Participarea la serviciile religioase este o modalitate de reîncărcare cu energie si de socializare cu cei ce ne împărtăsesc convingerile.