Recomandari generale:
1. Pentru a asigura un somn bun, ultima masa a zilei va fi servita cu minim trei ore inainte de culcare. Se vor evita alimentele greu digerabile, condimentele picante (au un efect excitant), cafeaua, cacao, bauturile carbogazoase.
2. Alimentatia bogata in acizi grasi omega-3 este utila in perioadele de suprasolicitare psihica, in special pestele oceanic (sardine, ton, hering, macrou etc.)
3. Se recomanda reducerea consumului de alimente conservate, afumate, fermentate, preferandu-se consumul de alimente proaspete (legume si fructe crude, cerealele integrale (pentru continutul ridicat in vitaminele A, B, C si E, calciu, magneziu, seleniu si zinc)
4.Vitamina B6 ajuta la transformarea triptofanului în serotonină. Se găseşte în carne, peşte, gălbenuş, banane, nuci sau seminţe. Magneziul este necesar pentru o buna activitate nervoasa (in crustacee, fasole, cereale integrale, nuci)
5. Alimente benefice pentru sistemul nervos:
-legume: minim 3 portii pe zi
-fructe: orice fruct proaspat de sezon este de preferat preparatelor industriale (compot, fructe confiate, gem etc.)
-cereale integrale: orez brun, germeni de grau, secara, ovaz, orz verde
-seminte si nuci: seminţele de susan sunt bogate în zinc , seminţele de floarea-soarelui conţin vitamina B6, B12 şi zinc, migdalele sunt bogate în magneziu
-drojdia de bere contine calciu, fier, crom si fosfor – microelemente utile in combaterea stresului, dar si vitamine din complexul B, care ajuta la reglarea functiilor sistemului nervos
-polenul si mierea de albine sunt bogate in microelemente, vitamine si enzime naturale, care intaresc sistemul nervos central.
6.Alimente ce trebuie evitate in situatii de stres:
-cofeina si alcoolul cresc tensiunea nervoasa, iritabilitatea si dau insomnii, fiind excitanti ai sistemului nervos
-alimentele sarate, grase, carnea rosie
–anumite condimente – piper, curry, chili
-bauturile racoritoare carbogazoase
-aditivii alimentari, conservantii si alte substante chimice din alimentele prelucrate industrial.