Medicamentele fara prescriptie presupun autotratamentul unor afectiuni minore, fara sa fie necesara implicarea medicului. Medicamentele psihotrope actioneaza prin reglarea nivelului neurotransmitatorilor, cum ar fi serotonina, noradrenalina, dopamina, acetilcolina si altele; ele influenteaza dispozitia, perceptia, gandirea, comportamentul. De aceea e necesara prescriptia medicala, nu pot fi lasate la liber. In plus pot avea diferite contraindicatii, reactii adverse sau pot interactiona cu alte medicamente pe care le ia pacientul. Pentru simptome usoare se pot folosi suplimente alimentare sau preparate din plante care nu necesita prescriptie; acestea pot ajuta in stari de tensiune psihica interioara, iritabilitate, tulburari usoare de atentie si concentrare, anxietate usoara sau insomnii.
Tratamentul psihiatric este necesar atunci cand o persoana prezinta simptome care ii afecteaza dispozitia sau perceptia, gandirea, comportamentul, memoria, somnul, determinand o scadere a calitatii vietii, o reducere a capacitatii de functionare socio-profesionale, uneori neglijarea tratarii acestor simptome ducand la agravarea tulburarilor psihice sau ajungand ca pacientul sa constituie un potential pericol pentru el sau pentru cei din jur.
Durata depinde de ceea ce tratam. Putem recomanda un medicament administrat doar la nevoie, de ex un sedativ in caz de insomnii ocazionale sau un anxiolitic in cazul unui atac de panica izolat. Sau recomandam medicamente pe perioade scurte de timp, de 1-3 luni: pentru tratarea insomniilor recente, a unei reactii acute de stres, a unei reactii de doliu, a unei tulburari de adaptare. Primul episod de anxietate sau depresie necesita tratament minim 6 luni, iar daca se repeta, tratamentul se prelungeste la 1-2 ani, uneori si mai mult. Un prim episod psihotic necesita tratament 2 ani, iar daca acesta se repeta, trratamentul se prelungeste pana la 5 ani.
Exista si tratamente care se administreaza pe tot parcursul vietii si acestea se refera la tratarea tulburarilor neurocognitive majore la varstnici (demente), tratarea schizofreniei sau a episoadelor afective recurente multiple (depresii sau tulburari afective bipolare).
Rezultatele pe care le urmarim sunt: disparitia simptomelor psihiatrice, reducerea riscului de recadere, imbunatatirea functionarii socio-profesionale si cresterea calitatii vietii.
Aceste rezultate se evalueaza prin interviu psihiatric care poate fi insotit la nevoie de aplicarea unor scale de evaluare sau teste pentru masurarea sanatatii mentale.