Medicamentele folosite in psihiatrie sunt substante chimice – la fel ca si paracetamolul, algocalminul, antiinflamatoarele pe care le luam cu totii la nevoie.
Asa cum nu recomand administrarea de rutina a antiinflamatoarelor la oricine si in orice cantitate, nu cred nici in luarea sedativelor sau a anxioliticelor de catre oricine si pe orice durata. Ele trebuie administrate de catre un specialist, pe criterii bine stabilite si nu la intamplare.
Sunt medicamente care pot da efecte secundare la initierea lor, in primele 7-14 zile (greata, tremor, dureri abdominale, insomnii/somnolenta, cresterea temporara a anxietatii); exista metode prin care putem «ajuta» organismul sa le tolereze mai bine.
In privinta efectelor secundare pe termen lung (cresterea in greutate de ex.), ele exista la unele medicamente si acesta este un motiv in plus ca tratamentul sa se faca sub supravegherea specialistului care stie pe ce termen poate da o substanta, daca este potrivita sau nu pentru un pacient (se are in vedere si aspectul sau fizic, bolile lui, alte tratamente pe care le urmeaza, programul de lucru,etc) ce se poate face cand incep sa apara efecte secundare, s.a.