Fitoterapia poate fi utila in perioadele de stres crescut, in insomnii, in stadiile incipiente ale unor boli (anxietatea, depresia) sau ca adjuvant la tratamentul medicamentos psihiatric.
Plantele cele mai folosite sunt: sunatoarea, valeriana, tei, menta, melisa (roinita), talpa gistei, hamei, paducel, passiflora; se pot prepara ceaiuri-infuzii, tincturi sau se pot administra sub forma de comprimate ce contin amestecuri din aceste plante.
Pernele continand plante uscate pot fi utile in insomnii.
– se utilizeaza florile si frunzele sub forma de infuzie;
– este utila in stari anxioase, insomnii
– se utilizeaza radacina sub forma de tinctura sau capsule (contin pulbere de radacina) ori decoct
– este utila in insomnii (are efect sedative), anxietate, tulburari neurovegetative
– se utilizeaza partea aeriana a plantei;
– indicatii: nervozitate, anxietate, depresie, insomnii, cefalee
– se pot face bai cu levantica sub forma de ceai introdus in baie; esenta de lavanda este foarte eficienta; se mai poate folosi de asemenea si tinctura de lavanda, cate 1 lingurita luata cu apa sau uleiul volatil de lavanda (cate 3 picaturi amestecate cu miere).
– se utilizeaza florile si fructele (conurile);
– este indicat in insomnii (are efect sedativ)
– se utilizeaza florile sub forma de infuzie;
– indicat in insomnii (are efect sedativ), anxietate
– se utilizeaza varfurile inflorite si frunzele, sub forma de infuzie sau capsule ce contin extract de planta ori tinctura;
– sunatoarea contine un ulei volatil numit hipericina care impiedica degradarea serotoninei, avand astfel un efect antidepresiv si anxiolitic; pentru tratament se pot consuma 2-3 cani de ceai de sunatoare pe zi sau se poate folosi extractul de sunatoare.
– se utilizeaza varfurile inflorite si frunzele, sub forma de infuzie sau tinctura
– este un excelent calmant nervos, fiind recomandată impotriva durerilor de cap care apar pe fond de stres, pentru insomnii, tulburări digestive pe fond nervos (inclusiv anorexie nervoasa), depresii.
– se utilizeaza radacina, sub forma de capsule (ce contin pulbere);
– actiune revitalizanta (indicat in sindromul de suprasolicitare, astenie fizica si psihica) si de stimulare a sistemului nervos (indicat in tulburari de atentie si concentrare, tulburari de memorie)
– se utilizeaza florile, frunzele si fructele, sub forma de infuzie sau tinctura
– indicatii: tulburari neurovegetative cardiovasculare (efect de calmare, diminuare a palpitatiilor si durerilor precordiale, scaderea tensiunii arteriale), nevroze, insomnii
– se utilizeaza partile aeriene ale plantei, sub forma de infuzie;
– planta are un efect calmant, antidepresiv, anxiolitic; regleaza bataile inimii, reduce tensiunea arteriala, induce somnul.
– se utilizeaza sub forma de extract preparat din frunze;
– imbunatateste circulatia sanguina prin dilatarea vaselor de sange, are proprietati antioxidante (poate neutraliza radicalii liberi si poate reduce sau chiar preveni unele daune produse de acestia), are rol in imbunatatirea memoriei, reducerea lipsei de energie si a oboselii mintale.
1.Tei – flori (40 g), Hamei – conuri (30 g), Talpa gastii – planta (20 g), Valeriana – radacina (20 g), Paducel – fructe (20 g). Infuzie din 1-2 lingurite de amestec, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se beau 1-2 cani pe zi.
2. Valeriana – radacina (20 g), Hamei – conuri (20 g), Roinita – frunze (20 g), Musetel – flori (40 g), Paducel – flori (10 g). Infuzie dintr-o lingurita de amestec, la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se bea o cana, inainte de culcare.
3. Valeriana – radacina (10 g). Se macereaza 6 ore, in 500 ml apa rece, apoi se fierbe 5 minute si se adauga cate o jumatate de lingurita conuri de Hamei, frunze de Roinita si planta de Sunatoare. Se bea o cana, la culcare.
4. In 500 ml de apa clocotita se pun 2 lingurite dintr-un amestec obtinut din: 1 lingura de radacina de valeriana, 2 linguri de sunatoare, 1 lingura de frunze de rozmarin si 1 lingura frunze de roinita. Se lasa sa se infuzeze timp de 15 minute, iar seara se bea o cana din acest ceai (se bea cald si cu inghitituri mici).