Doliu sau depresie?

Sentimentele de tristete determinate de pierderea unei persoane apropiate sunt naturale si se intalnesc la un moment in viata fiecaruia. Ele se atenueaza odata cu trecerea timpului si nu necesita alt tip de interventie decat sustinerea celor din jur. Dar cum ne dam seama daca o persoana a trecut granita dintre normalitate, reprezentata de doliu, catre o reactie patologica, ce necesita interventie terapeutica, si anume depresia?

Reactiile la decesul unei persoane pot include sentimente de tristete profunda, ganduri persistente legate de pierderea suferita, insomnii, apetit diminuat si scadere ponderala, la fel ca intr-un episod depresiv. Insa disconfortul sufletesc din cadrul doliului tinde sa apara in valuri (asa numitele spasme de doliu), fiind asociat cu ganduri sau amintiri legate de persoana decedata si scade in intensitate dupa cateva saptamani. Persoana indoliata este capabila sa traiasca si emotii pozitive, sa se bucure, sa rada, in timp ce in episodul depresiv dispozitia este afectata in mod continuu, tristetea e permanenta, fara capacitatea de a intrevede in viitor bucurie sau placere.

Reactia de doliu are in prim plan preocuparea si amintirile legate de persoana decedata, stima de sine e in general pastrata, nu exista sentimente de inutilitate, incapacitate, vinovatie (decat eventual legate de relatia cu cel decedat), in timp ce in depresie gandurile sunt pesimiste, adesea autocritice, stima de sine e diminuata, se pot intalni idei de culpabilitate, neputinta, subiectul nu mai gaseste placere in nici un fel de activitate.

Daca apar ganduri legate de moarte pe timpul doliului, acestea sunt frecvent legate de persoana decedata si de faptul ca intr-o zi i se va alatura, in timp ce in depresie astfel de ganduri se concentreaza pe dorinta de a muri datorita incapacitatii de a face fata suferintei cauzate de depresie, a convingerii ca viata nu merita traita, a ideilor de inutilitate sau culpabilitate.

Suportul celor dragi precum si concentrarea pe aspectele placute ale existentei, pot ajuta la usurarea trairii reactiei de doliu. Instalarea unei depresii insa, este o problema psihiatrica ce necesita consult psihiatric de specialitate si tratament medicamentos, insotit la nevoie si de psihoterapie pentru a se putea vorbi de vindecare.

Drepturi de autor © 2021 Psihiatrie si Psihologie Bucuresti