Depresia sezoniera

Depresia sezoniera este o tulburare depresiva recurenta cu debut si remisiune in anumite perioade ale anului, fara a exista un factor declansator psiho-social legat de anotimp (de ex: somaj in fiecare iarna). Pentru a pune acest diagnostic e necesar ca episoadele depresive sa fie urmarite timp de minim 2 ani. Simptomele debuteaza de obicei toamna, ating un maxim pe perioada iernii si dispar primavara. Doar un procent foarte mic de persoane pot suferi aceasta tulburare vara.

 

Cauze:

-sezonul rece, zilele scurte, lipsa soarelui, precipitatiile abundente, frigul (mai ales daca acestea se suprapun pe o vulnerabilitate psihica, stres, alimentatie nesanatoasa, oboseala cronica)

-cresterea melatoninei si scaderea serotoninei (melatonina este  hormonul care regleaza ritmul somn-veghe si creste ca raspuns la lumina solara scazuta; suntem programati genetic sa devenim mai somnorosi la intuneric si mai activi la lumina).

 

Simptome:

-dispozitie depresiva

-sentimente de inutilitate, vid interior

-anxietate, iritabilitate

-hipersomnie

-oboseala, lentoare psiho-motorie, lipsa de energie

-dificultati de concentrare, decizionale, incapacitate de actiune

-cresterea apetitului pentru dulciuri cu crestere consecutiva in greutate

 

Tratament:

-modificari ale stilului de viata: miscare in aer liber, in special la orele pranzului cand este mai cald, exercitii fizice (inot, jogging, fitness), alimentatie sanatoasa, evitarea excesului de tutun, alcool, cafea

-psihoterapie cognitiv-comportamentala

-fototerapie

 

Fototerapia sau terapia cu lumina este tratamentul de electie. Exista doua metode de aplicare:

1.Expunere zilnica, dimineata, in prima ora dupa trezire in fata unei lampi speciale cu lumina intensa, fluorescenta, situata la o distanta de 30-60 cm de pacient. Expunerea trebuie sa dureze timp de 30 minute pe zi, minim 15 zile.

2.Simularea rasaritului de soare: se foloseste o lampa cu lumina de intensitate redusa, programata sa porneasca dimineata la o anumita ora, in timp ce pacientul doarme, si sa creasca treptat in intensitate pana la trezirea acestuia.

Principiu de actiune: fototerapia determina reducerea secretiei de melatonina si implicit cresterea serotoninei, ameliorand simptomele depresive.

-farmacologic: antidepresive – inhibitori ai recaptarii serotoninei, bupropion

Drepturi de autor © 2021 Psihiatrie si Psihologie Bucuresti