Cum te pot ajuta intalnirile cu un psiholog?

    Ce se intampla intr-un cabinet de psihologie? Cum poate cineva sa ma ajute doar vorbind? Sunt intrebari pe care cu siguranta ti le pui.

    Americanii discuta la sedintele de terapie toate prostioarele, probleme mai mult sau mai putin importante din viata lor. E o forma prin care se ingrijesc de sanatatea lor mentala, la fel de importanta precum cea fizica. Indiferent daca suferi de o afectiune psihica sau organica, daca esti stresat, daca ai trecut printr-o despartire sau ai pierdut pe cineva drag, daca ai probleme de comunicare cu cei din jur, daca nu intelegi comportamentul copilului tau, iar randamentul lui scolar s-a diminuat, daca un membru al familiei este diagnosticat cu o tulburare psihica severa, intalnirea cu un psiholog poate fi foarte, foarte utila.

    Terapia iti ofera posibilitatea de a-ti examina actiunile din trecut si evenimentele care te-au marcat, pentru a-ti invata lectiile de viata necesare unui prezent armonios si unui viitor optimist. Trecutul ne defineste, dar nu trebuie lasat sa influenteze nefast viitorul.

    Impreuna cu terapeutul poti identifica si discuta comportamentele si stilurile de gandire care iti cauzeaza si mentin starea neplacuta. Poti examina modul in care anumite actiuni sau lipsa altor actiuni pot contribui la starea de bine sau de rau. Poti examina si stilurile de gandire negative si nerealiste. Interventia psihologica te poate invata sa gandesti mai realist si sa te simti mai bine.

    In acelasi timp, un psiholog te poate ajuta sa-ti identifici propriile resurse necesare rezolvarii problemelor. Nu o data, desi puternic si descurcaret, pus in situatii dificile, uiti toate acestea si devii dezorganizat, speriat, cu sentimentul ca nimic din ce ai fost nu mai esti. In astfel de situatii, terapeutul te poate ajuta sa-ti reamintesti cine esti si ce poti face, iti poate deschide mintea, te poate ajuta sa vezi lucrurile dintr-o perspectiva favorabila si sa te focusezi asupra a tot ce-i valoros in viata ta.

    In cabinetul de psihologie, metodele, tehnicile, chestionarele si scalele de evaluare sunt validate stiintific.

    Terapia psihologica, impletita cu cea  medicamentoasa, poate fi solutia pentru problemele cu care te confrunti, sa-ti depasesti inhibitiile si complexele, sa scapi de temeri si de  fobii si, in final, sa ajungi sa te placi si sa te accepti.

Drepturi de autor © 2021 Psihiatrie si Psihologie Bucuresti