Poti suferi de anxietate daca simti frecvent:
–teama fara motiv
–senzatii de sufocare insotite de greutatea de a inghiti (sau “nod in gat”)
–tremor in tot organismul, furnicaturi, amorteli ale mainilor/picioarelor
-ingrijorare, insecuritate nelegate de o problema reala sau de intensitate si durata mai mare decat ar justifica problema respectiva
-tensiune, incapacitate de relaxare, iritabilitate/nervozitate
Persoanele ce sufera de anxietate pot avea:
–probleme cu somnul
-dificultati de memorie si concentrare
-simptome cardiace (dureri precordiale, palpitatii)
-pulmonare (dificultati in respiratie)
-digestive (greata, vărsături, diaree)
-genito-urinare (poliurie, dificultati in activitatea sexuala).
In stadiile incipiente, cand apar sporadic simptome, o persoana poate evita aparitia unei tulburari care sa necesite tratament prin evaluarea modului de viata si schimbarea acolo unde e nevoie a stilului de viata, alimentatiei, activitatii fizice, a programului de lucru si de odihna, etc. Poate face aceasta singur sau cu ajutorul unui psiholog.
Dupa ce tulburarea s-a instalat deja, autosugestia sau « vointa » nu mai e suficienta. Este falsa afimatia spusa frecvent de cei din anturaj: « Nu ai destula vointa ». Asa cum nu ne putem elibera prin vointa de o viroza respiratorie sau de un diabet nu o putem face nici in cazul tulburarilor psihice.
Teama de a nu innebuni e unul din simptomele acestei tulburari; nu vei innebuni, e doar un simptom, la fel ca si teama ca vei face infarct (dar orice durere precordiala e bine sa treaca pe la medicul cardiolog inainte de a concluziona ca e un atac de panica, pentru excluderea unei suferinte organice).
Oare am o boala inchipuita?
Tulburarile psihice nu sunt boli inchipuite, ci suferinte reale care afecteaza zeci de milioane de oameni din intreaga lume.
Cum se pune diagnosticul de anxietate?
Exista criterii stricte de diagnostic standardizate si folosite la nivel mondial pentru ca un diagnostic de anxietate sau de alta afectiune sa se puna pe aceleasi criterii in orice colt din lume. In plus exista scale de anxietate folosite la nivel international (HAM-A, MADRS, etc) care pot fi aplicate si cotate in prezenta pacientului pentru a vedea efectiv la ce nivel de anxietate se situeaza. Scalele se pot repeta si pentru a vedea evolutia sub tratament, respectiv vindecarea.
Anxietatea se poate vindeca?
Da, cu un tratament corect efectuat (intre 6 luni si 2 ani) si acolo unde este necesar schimbari ale stilului de viata.